Dünya Sağlık Örgütü Çarşamba günü Afrika’da devam eden mpox salgınını küresel bir sağlık acil durumu ilan etti.

DSÖ, daha ölümcül bir virüs türü olan Ib sınıfının Afrika’da daha önce etkilenmeyen dört bölgeye daha ulaştığı yönündeki endişeler dolayısıyla acil mpox komitesini topladı . Bu tür daha önce Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde mevcuttu.

Komitedeki bağımsız uzmanlar, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a salgının ciddiyeti hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere Çarşamba günü toplandı. Bu istişarelerin ardından çarşamba günü, DSÖ uluslararası sağlık hukuku kapsamındaki en yüksek alarm seviyesi olan, uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan ettiğini duyurdu.

PHEIC olarak da bilinen bu durum, hastalığın uluslararası yayılım yoluyla diğer ülkeler için halk sağlığı riski oluşturan “olağanüstü olaylarda” DSÖ tarafından verilen bir statüdür ve kuruluşa göre bu salgınlar koordineli bir uluslararası müdahale gerektirebilir.

Salgını “çok yüksek riskli olay” olarak sınıflandıran Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bu yılın başından bu yana Afrika’daki 13 ülkede 17.000’den fazla vaka ve 500’den fazla ölüm bildirildi. En yüksek vaka sayısı (14.000’den fazla) bu ay teyit edilen vakaların %96’sını bildiren Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunuyor.

  • Eskiden maymun çiçeği olarak bilinen Mpox, insanlar arasında ve enfekte hayvanlardan kolayca yayılabilen viral bir hastalıktır.
  • Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hastalık dokunma, öpüşme veya seks gibi yakın temasların yanı sıra çarşaf, giysi ve iğne gibi kontamine olmuş materyaller aracılığıyla da yayılabilir .
  • Semptomlar ateş, ağrılı döküntü, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı, düşük enerji ve genişlemiş lenf düğümlerini içerir.

Onlarca yıldır hastalık çoğunlukla Orta ve Batı Afrika’da görülüyordu, ancak 2022’de Avrupa ve Kuzey Amerika’da da yayılmaya başladı. DSÖ daha önce maymun çiçeği(Mpox) virüsünün yayılmasını Temmuz 2022’de küresel bir sağlık acil durumu ilan etmiş ve Mayıs 2023’te sona erdirmişti.

Maymun çiçeği ile ilgili kısa bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz: